Як вибрати сумку-холодильник
Термосумками, термоконтейнерами та термосудинами називають ізотермічні (теплоізольовані) сумки, контейнери та судини (ємності). Внаслідок відсутності єдиної термінології ізотермічні сумки та контейнери часто називають "сумками-холодильниками". Ми пропонуємо відмовитися від цього узагальнюючого терміну. По-перше, сумка та контейнер це жодне й теж. По-друге, холодильник передбачає наявність охолоджуючого агрегату та тривале зберігання продуктів в охолодженому або замороженому стані, а в термосумці та термоконтейнері такого агрегату немає і через відносно час (від 6 до 24 годин) температура в ній зрівняється з навколишнім.
Акумулятори холоду є пластмасовими пакетами або коробочками-брикетами, заповненими.
Термосумки мають місткість до 50 л. Вага невеликої сумки для перенесення кількох баночок з напоями становить менше 400 г. У термосумці вагою 4,5-5 кг можна переносити до 15 кг продуктів. Час збереження продуктів холодними за помірних навколишніх температурах у більшості сумок без акумуляторів холоду становить 6-9 годин. Застосування акумуляторів холоду за тих же умов дозволяє збільшити час збереження продуктів у невеликій термосумці до 7-15 годин, а у великій до 12-24 годин.
Термін служби термосумок не менше ніж 7 років. Термін гарантії вказують на упаковці. Зазвичай, він становить 3 місяці. Винятком є сумки американської компанії. Жорсткі термосумки виготовляють із жорстких полімерних матеріалів, а еластичні із міцних тканин (нейлон, поліестер). Для теплоізоляції двошарових конструкцій використовують спінені полімери (пінополіуретан, пінополіетилен). Для перенесення служать 1 або 2 ручки або регульовані ремені з м'якими підкладками для плеча. Великі термосумки мають висувні ручки з трьома фіксованими положеннями та опорні ролики для полегшення переміщення. Деякі термосумки великих розмірів можна переносити як наплічники. Еластичні термосумки можна складати, коли не потрібно переносити продукти. У складеному положенні вони посідають трохи місця. Укладання сумки полегшує наявність пакувального шнура.
Деякі продавці заявляють термін зберігання заморожених продуктів у термоконтейнерах до 5 днів і при цьому не уточнюють при яких навколишніх температурах. До таких тверджень слід ставитись обережно, оскільки в отеплених продуктах інтенсивно розвиваються хвороботворні бактерії. Відомо, що теплопритоки в ізольовану камеру залежать не тільки від якості теплоізоляції, але і від навколишніх умов.
Невеликі термоконтейнери мають 1 ручку, великі – 2 ручки для перенесення удвох. Окремі моделі мають замок у ручці, який запобігає мимовільному відкриванню термоконтейнера. Для полегшення переміщення великі термоконтейнери встановлюють на 2 або 4 роликові опори та обладнають висувними ручками. Окремі моделі термоконтейнерів мають акумулятори холоду, вбудовані в кришки (наприклад, Ezetil SF 25/28/30).